Picture
Eski oda arkadaşım... Az önce girmiştim o odaya... Ve içimde anlamsız bir mutlulukla çıktım... Bir 5-10 dakika öncesine dönelim:

Eski oda arkadaşıma emaneten verdiğim sırt çantamı almak için odasına gitmiştim. Kapıyı açıp kısa holü geçtikten sonra bir komodin üstünde 10'dan fazla üst üste yığılmış kitaplar gördüm. Tabii ilk sözüm: "Hangi okula yardım edeceksiniz?" oldu. Ama kitapları şöyle bir inceleyince çocuk kitapları olmadığını farkettim.


 
Picture
2000'lerin başı...

Hayatımıza "Çemberimde Gül Oya" adlı bir dizi geçti. Ergenlik zamanlarımda pek anlayamamıştım ne dediklerini... anarşizm, sağ, sol, dava vs. vs.

2010'ların sonu...

Dizi yayından kaldırılalı çok oldu ama unutulmadı. Aklıma geldi, tekrardan izlemeye başladım. Ama o kavramlar yerine bana başka düşünceler geldi. Dizide farklı kadın karakter var: Feriha, Yurdanur (Feriha'nın annesi), Madam Niki (konağın sahibi), Zarife, Canan (konaktaki komşu), Sema (Yurdanur'un annesi), Suna Teyze (Konağın teyzesi), Sultan (Zarife'nin annesi)... Hepsi de ayrı dünyaların karakterleri gibiydi:


 
Picture
Ya artık her yerde bir tanıtım reklam görür olduk. Sokakta yürürsün durağın yanında reklam panosu, inşaat önlerinde korumaya yarayan tahtaların önünde tanıtımlar, apartmanın en görünür yerinde boydan boya turkcell reklamı (kadıköy), gazetelerin arka sayfaları... Bunlar neden yapılıyor? Daha fazla tüketiciyi çekmek için...


 
Çok hareket edebiliyor musun?
Koşup oynayıp hoplayıp zıplayabiliyor musun?
Şarkı söylerken müziğin ritmine göre dans edebiliyor musun?
Konuşurken karşındakinin seni dinlediğine emin olabiliyor musun?
Elinde kaleminle bir not tutarken tahtayı rahat okuyor musun?

Bunları yapmak hepimiz için kolay şeyler! Peki;

Elektrikler kesildiğinde ya da karanlık bir ortama girdiğinde rahat hareket edebiliyor musun?
Sesin en hat safalarda olduğu bir mekanda karşı tarafın söylediğini ne kadar doğru anlayabiliyor musun?
...

"Engel" dediğin iki hecelik bir söylem değildir! İçinde; 3. gözü barındıran, yardımı barındıran, desteği barındıran kısaca toplumu barındıran bir söylemdir.