Mayıs geldi. Dersler bitti ya da devam ediyor. Finaller başlamadan önce bir bahar şenliği yapmamız gerekiyor.

Peki bahar şenlikleri nasıl oluyor?

Geçen haftalarda içerisinde bulunduğum bir organizasyondan bahsetmek isterim:

Alternatif Gençlik Haftası (AGEH)...

AGEH? Kısaca 19 Mayıs'ı da içine alan hafta yani Gençlik Haftası'na alternatif olarak geliştirilen bir proje. Bu proje için arkadaşlarım gece-gündüz demeden çalıştılar, ancak bunu para için değil, gönüllülük için yaptılar.

Peki ne oldu?

- 3 gün boyunca Kardelen Meydanı'nda yaklaşık 20 tente altında atölye, workshop, proje tanıtımları, dernek tanıtımları oldu. Bu kadar mı? Bence 2 güzel atölye daha yapıldı: Ebru Atölyesi ve Bez Torba Atölyesi. Düşünün: Eve giderken Kardelen Meydanı'ndan geçiyorsunuz ve bez torba atölyesini görüp bez torba dikmeye başlıyorsunuz.
- Gündüzleri tentealtı etkinlikleri yapılırken akşamları da sahne etkinlikleri yapıldı. Sahne için 2 tır dolusu malzeme İstanbul'dan getiriliyor ve bu sahnede 2 tiyatro gösterisi, 5 konser, dans gösterileri, şovlar ve daha fazlası yapıldı. Ancak bu Bahar Şenliği değildi! Bu Gençlik Haftası'na alternatif bir etkinlikti.

Sıra Bahar Şenlikleri'nde:

Diğer üniversitelerin şenlikleri nasıl bilmem, ama İBUFEST'i bilirim. Bu haftasonu şenlikler başlayacak, ancak şimdiden standlar kurulmaya başlandı. Peki standlarda kimler var: Esnaf var. Yolları, çimleri kapatıp kiralıyorlar. "Buyrun beyler bayanlar" deyip önümüze atılıyorlar. O kadar da değil; internet cafe için neden stand verilebilir? Adamın yaptığı şey büfecilik ve konser zamanı içki satmak olacak.

Peki topluluklara verecekleri yerler nerede?

En köşede ve onlar için bir tente bile verilmiyor. AGEH'te bir günlük de olsa Gıda Topluluğu için bile tente verdik.

Azcık da karşılaştırma yapmak isterim:

- AGEH'de amaç ticari değildir, eğlenmenin yanına öğrenmeyi de amaç edinmektedir. Yapılan tüm etkinlikler ücretsizdi. Bahar Şenlikleri ise tamamen para ile işler yürütülüyor. Esnaf satış yapıyor. Topluluklara bile satış yaptırmak istiyorlar.

- AGEH organizasyonunda olan hiçkimsenin cebine para girmemiştir, aksine cebinden para çıkmıştır. AGEH Bütçesi yaklaşık 15.000 tl (ayni bağışlar hariç) olarak hesaplandı, ancak İBUFEST'in bütçesi hiçbir şekilde açıklanmamaktadır. Bununla birlikte yapılan tüm harcamaların (5 tl'nin bile) faturası durmaktadır.

- AGEH'i sahiplenenlerin hepsi üniversite öğrencisidir ve bu girişim üniversite idaresini de mutlu etmiştir. Bahar Şenliği'ni oluşturanlar tamamiyle yukardan gelen kararlarla hareket etmek zorunda kalmıştır. Hatta üniversite değil, ihale yoluyla başkaları yapıyor.

- Üniversitenin öğrenciye ve bulunduğu yere değer vermesi gerekmektedir ve bunu bahar şenliğinde de göstermelidir. AGEH'te birçok dernek stand açmıştır, ancak İBUFEST'te görülmemiştir.

Kısaca; ben bahar şenliğimi geçen hafta kutladım, şimdi finallere çalışacağım. :)



Leave a Reply.